Om diabetesfot

Ett stort antal diabetiker kommer att utveckla fotproblem relaterade till sjukdomen. Diabetesfot utvecklas av kombinationer av orsaker – neuropati, förändring i blodkärl och nerver, försämrad cirkulation, minskad känslighet i huden eller förlust av förmåga att känna smärta, värme och kyla.

Den vanligaste orsaken till utveckling av fotkomplikationer för diabetiker är neuropati och angiopati. Det är vanligt med mindre skavsår, skrubbsår, blåsor och trycksår och den största orsaken kommer av yttre trauma, t.ex. olämpliga skor. Om dessa mindre skador lämnas obehandlade, kan komplikationer leda till större problem, sår och kanske tom amputation.

Ibland blir musklerna i fötterna svaga och förtvinande vilket kan leda till deformering och därmed ändrad tryckfördelning vid gång, och kan vara en orsakande faktor till fotsår, vävnadsskada och inflammation, liktor, hammartå, Charcotfot m.m.

Vikten av en ordentlig sko med bra passform

För att undvika friktion, stress och trycksår, måste du ha skor som passar ordentligt. En bra sko ska ha gott om plats för tårna, vara tillräckligt bred och ha en stabil sula. Se också till att det inte finns några sömmar eller stygn inne i skon eftersom detta kan komma att gnida och skava mot foten.  

Ortopediska inläggssulor för diabetiker

inlägg diabetesfot

De flesta diabetiker kräver inte anpassade diabetikerskor. Istället bör skon förses med en inläggssula som fördelar kroppstyngden jämnt på fotsulan. Det är bättre att förebygga än att bota: det kan spara hundratals kronor och en massa onödigt lidande.

Ortopediska inläggssulor bidrar till att förhindra trycksår. Trycksår kan uppstå och utvecklas p.g.a. friktion på insidan av skon. En vanlig bidragande orsak till friktion och tryck på foten är överpronation.

Överpronation leder till dålig funktion i foten och friktion under trampdynan, på den yttre kanten av stortån och på ovansidan av någon av de fem tålederna. Ortopediska skoinlägg hjälper till att förhindra överpronation och fördelar kroppsvikten jämnt över hela ytan av foten, vilket minskar friktion och tryck.

Diabetikersulor är täckta med ett lager av Plastazote ©. Det är ett material valt av fotvårdsspecialister, eftersom det formar sig snabbt till individens fot, vilket gör att man begränsar gnidning och potentiell blås- eller sårbildning.  

Nyttiga fotvårdstips för diabetiker

Följ dessa användbara tips för att skydda dina fötter:

  • Inspektera fötterna varje dag.
  • Leta efter tecken på sår, svullnad, missfärgning, skavsår och blåsor. Använd en spegel för att se undersidan av dina fötter, om det behövs.
  • Håll fötterna rena. Tvätta med varmt vatten med en mild tvål och torka med omsorg, speciellt mellan tårna.
  • I torra hudområden, använda lotion men aldrig mellan tårna (använd fotpuder mellan tårna).
  • Håll dina tånaglar klippta rakt över toppen av nageln (kontakta en fotvårdsspecialist eller pedikyr för hjälp).
  • Byt dina strumpor varje dag.
  • Undvik åtsittande resårer på dina strumpor – strumpor utan sömmar är bäst.

FootActive Sensi inläggssulor för diabetiker

Utvecklad av australiska fotvårdsspecialister, är FootActive Sensi inläggssulor formade för att matcha exakt med plantarytan (undersidan) av foten och jämnt fördela kraften när du går för att skydda känsliga områden från övertryck och friktion.

Inläggssulan stödjer upp foten, och riktar foten till sitt naturliga läge. Med Plastazote © i översta lagret är sulan anti-allergisk och ger maximal dämpning.

Det gör FootActive Sensi till en idealisk fotbädd för personer med diabetes. Innersulan ger också utmärkt komfort för personer med känsliga fötter, eller artros