Plantar fasciit (hälsmärta)
“Min fot gör så ont! Jag kan inte ta ett steg, speciellt inte på morgonen”. Är detta du?
Hälsmärta (eller Plantar fasciit) är ett mycket vanligt problem som upplevs av tusentals människor i Sverige. Fötterna bär hela vikten av våra kroppar nästan alla år av våra liv och smärtsamma fötter kan verkligen hämma våra dagliga aktiviteter.
Vad är det som orsakar hälsmärta?
Hälsmärta orsakas av olika faktorer, bland annat viktökning, ålder, överansträngning, skada, dåliga skor, att man står mycket i sitt arbete etc. Plantar fasciit (och dess närbesläktade åkomma Hälsporre) är en relativt vanlig åkomma som uppstår vid överbelastning av den breda och tjocka sena som stödjer hålfoten.
En viktig bidragande orsak till Plantar fasciit är “överpronation” – ett tillstånd som innebär att foten rullar inåt eller att fotvalvet kollapsar under kroppsvikten. Med överpronation töjs vävnaden under foten ut och ligamenten, muskler och nerver blir överbelastade.
Senan Plantar fascian är huvudligamentet på undersidan av foten. Den går från calcaneus (hälbenet) till strax bakom tårna. Den medicinska termen Plantar fasciit betyder inflammation i Plantar fascia.
När du trampar ner med överpronation sträcks senorna när foten rullar inåt och kan orsaka inflammation och smärta vid fästet av senan i hälbenet. Här kan det så småningom utvecklas en “hälsporre” (kroppen reagerar med att bilda en kalkpåbyggnad på hälen för att avlasta och skydda det smärtande området).
Smärtan känns oftast på främre delen av hälens insida och som regel är man oftast väldigt öm vid överbelastning och tryck. De första stegen på morgonen brukar vara värst, eller när man varit inaktiv en stund. När man rört sig ett tag blir stelhet och smärta ofta bättre för att sedan byggas på och bli värre vid längre tids belastning. Det händer ibland att man drabbas i båda hälarna samtidigt men det är vanligast att bara en fot drabbas.
Vid stillastående förläggs ca 60 % av kroppsvikten på hälarna och smärtan kan också sprida sig vidare bakåt under hälen eller framåt i hålfoten.
Behandlingar
NSAID vid hälsporre
Smärtstillande mediciner lindrar smärtan men påskyndar inte läkningen. Man kan även pröva inflammationshämmande mediciner (NSAID) som lindrar smärta och dämpar inflammationen.
Kortison – Steroidinjektioner
Kortison är en kraftfull anti-inflammatorisk medicin och när den injiceras direkt i fästet kommer det att fungera nästan omedelbart. Tänk dock att behandlingen inte tar upp den grundläggande orsaken till inflammationen, och måste upprepas varannan månad. Observera också, dessa injektioner är ganska smärtsamma, och de flesta läkare idag kommer överväga andra mindre invasiva behandlingsalternativ först. Det finns en risk för senruptur med behandlingen.
Stötvåg/tryckvågsbehandling
Tryckvågor med given frekvens och kraft bearbetar det drabbade området. Detta ökar blodcirkulationen och näringstillförsel och stimulerar kroppens läkningssystem. Behandlingen görs med 5-7 dagars mellanrum – totalt ca 3-5 behandlingar.
Kirurgi
Som sista utväg kan senvävnaden behandlas operativt. I detta fall gör kirurgen ett snitt i ligamentet eller så görs en avlossning av Plantar fascia. Om en hälsporre är närvarande, kommer kirurgen att ta bort den. Detta görs först om ingen annan behandling har fungerat och sällan på besvär som pågått under kortare tid än ett år.
Vad du kan göra själv för att lindra smärtan
Som tur är kan du göra mycket själv innan du söker specialistläkarbehandling.
Vila eller minskad aktivitet
Kroppen klarar av att läka sig själv och kan övervinna inflammationen, förutsatt att du ger den lite vila. Undvik löpning, idrott och långa promenader, upp och ner i backar och att stå under längre perioder, i minst 6 veckor. Undvik helt att gå barfota på hårda kakel och golv – särskilt på morgonen.
Fot- och benövningar
Många människor har strama och spända vadmuskler och hälsenor, vilket kan försvåra ett naturligt gångmönster som ger överbelastning på plantar fascia. Flexibla muskler är mycket viktigt vid behandling och förebyggande av de flesta fot- och benskador. Klicka här för att se en översikt över några snabba stretchövningar för fötter och ben som kommer att hjälpa dig.
Tejpning och kylbehandling
Man kan med hjälp av tejp avlasta plantar fascian. Tejpningen bör utföras flera veckor i rad.
Två eller tre gånger om dagen kan du använda en cold pack/ice pack eller en vanlig kylklamp direkt på hälen och kyla den i 5 till 10 minuter. Detta kommer att hjälpa till att dämpa inflammationen och ger tillfällig smärtlindring.
Hur ortopediska inläggssulor ger hjälp för Plantar fasciit
FootActives inläggssulor är korrigerande fotinlägg. De är inte samma sak som mjuka, svampiga fotbäddar av gummi/silicon, gel-hälkoppar etc. Gel- och gummi/silikon-fotbäddar kan ge dämpning i hälar och fötter, men de ger inte någon biomekanisk korrigering. I själva verket kan gel-fotbäddar göra tvärtom och göra ett felaktigt gångmönster ännu mer instabilt.
Ortopediska inläggssulor fungerar genom att stödja fotvalven och riktar upp anklar och underben så att man sätter ner foten rakt vid gång.
De flesta människors fotvalv ser helt normala ut när man sitter eller står, men när man belastar med sin kroppsvikt pressas valvet ner och orsakar spänning i plantarsenan som kan leda till inflammation i fästet vid hälbenet.
Inläggssulorna stödjer fotvalven vilket minskar spänningar och överbelastning i vävnaden vilket gör att inflammationen kan läka.
Ortopedteknik behöver inte vara dyra, specialanpassade produkter. I en omfattande ”Heel Pain”-studie gjord av “American Orthopaedic Foot and Ankle Society” upptäckte man att 95 % av patienterna upplevde betydande varaktig lindring från sina smärtsymtom, efter att ha använt inläggssulor och genomfört dagliga träningsövningar.
FootActive är utvecklad av australiensiska fotvårdsspecialister. FootActives ortopediska inläggssulor stödjer fotvalven och minskar väsentligt spänningen på plantar fascia som är orsaken till smärtan. De är utformade med en stötdämpande hälkudde, vilket begränsar påverkan på den smärtsamma hälen, minskar ytterligare skador och ökar komforten.
För lindring av hälsmärta rekommenderar vi FootActive Comfort/FootActive Nature Plus fullängdssula eller FootActive Casual/FootActive Nature (3/4-längdsula).
Forskning kring effekterna av inlägg vid problem med Plantar Fasciit
En kanadensisk/amerikansk studie 2024 granskade flera olika diagnoser som orsakar hälsmärtor i en anatomisk och klinisk översikt. Resultatet visade att ortopediska skoinlägg i kombination med fysioterapi var det bästa förstahandsalternativet som behandlig av Plantar fasciit. Studien påpekar att behandlingens effektivitet ökar just när inlägg kombineras med stretching och fotövningar.
I Turkiet gjordes 2021 en randomiserad kontrollerad undersökning av olika behandlingar för Plantar fasciit, där man kunde se att alla grupper som använde prefabricerade hälinlägg dagligen under 6 veckor fick en klar förbättring av både minskad smärta och förbättrad gångfunktion. Kombinerat med enkla hemövningar fick det ännu bättre resultat.