FAQ – Frågor och svar

Vad är FootActive® ortopediska inläggssulor?

FootActive ortopediska inläggssulor är en funktionell fotortos designad för att återrikta foten till sitt ideala ursprungsläge. Fotinläggssulor är designade för att förbättra funktionen av foten genom korrekt inriktning. FootActive ortopediska inläggssulor hjälper till att bibehålla fotvalvets kontur samtidigt som de är flexibla nog för att inte irritera foten. FootActive inläggssulor används för att behandla ett antal tillstånd hos och relaterade till foten.

Vad är FootActive ortopediska inläggssulor gjorda av? Är de hårda eller mjuka?

FootActive inläggssulor är ganska fasta men inte ”stenhårda”. De är gjorda av ett material som är av medium densitet kallat E.V.A. (etyl vinyl acetat). Fördelen med E.V.A. är att det är stödjande samtidigt som det har en viss flexibilitet. När du applicerar tryck via foten förekommer ett visst ”giv” i FootActive inläggssulor som ger en stötdämpande effekt för fötter, anklar, knän, höfter och rygg. Detta gör sulorna mycket mer bekväma och mer naturliga i jämförelse med hårda skräddarsydda inläggssulor från fotspecialister. Med tiden kommer E.V.A. forma sig efter dina fötter via kroppsvärme och kroppsvikt, så ju längre du använder dem desto skönare kommer de att kännas!

E.V.A. användas ofta av sportskoföretag för att skapa mellansulan i löparskor, cross-trainers och promenadskor. FootActives produkter använder också ett flexibelt dämpande material kallat P.U. (polyuretan) såväl som gelstoppning. Våra bästa ovandelar är alla gjorda av mjukt mikrofiber, designade för att absorbera fukt och ge utmärkt gångkomfort.

Vad är skillnaden på FootActive och vanliga inläggssulor?

Det är en stor skillnad mellan vanliga inläggssulor och FootActive inläggssulor. Vanliga sulor (eller fotbäddar) är enbart designade för att ge stötdämpning och en dämpande effekt. De kanske känns bekväma men de reglerar inga biomekaniska problem d.v.s. de korrigerar inte överpronation. FootActives inläggssulor å andra sidan är en funktionell enhet, designad för att korrigera överdriven pronation och förse användaren med en mer naturlig gång. Vissa märken av inläggssulor kanske har “stöd” för hålfoten men i de flesta fallen är detta stöd för lågt, för vekt eller för mjukt för att egentligen ha någon som helst effekt eller nytta.

Vem kan använda FootActive ortopediska inläggssulor?

Vem som än lider av fotsmärtor såsom Plantar Fasciit (hälsmärtor och hälsporrar), Metatarsalgia (smärta i främre delen ”trampdynan” i foten), Achilles Tendonitis (hälseneinflammation) etc. FootActive hjälper också till att lindra knäsmärtor och smärtor i ländryggen. Människor som inte lider av några fotproblem kan dra fördel av FootActive om de spenderar stor del av dagen på stående fot på grund av sitt arbete (ex. lärare, byggarbetare, kockar och andra servicearbetare).

Behöver jag trimma mina FootActive inläggssulor för att passa mina skor?

I de flesta fall behöver du inte trimma sulorna. FootActives inläggssulor är tillgängliga I 5 storlekar (från XS till XL) vilket täcker de flesta skostorlekar, i vissa fall kan de dock behöva trimning (med en vanlig sax) i tåänden och/eller utsidan av sulan för att få passformen perfekt till just dina skor. Om det redan finns en borttagbar tygsula eller inläggssula i dina skor, ta gärna bort den och använd den som en mall att trimma dina FootActive inläggssulor efter. Detta kommer ge dig en perfekt passform!

Hur länge håller FootActives inläggssulor?

FootActives produkter är designade för att hålla i ca 9-18 månader, beroende på hur ofta de används, nivån av aktivitet, din kroppsvikt etc. Efter det börjar sulorna förlora sina egenskaper och effektivitet, eftersom de är gjorda av ett mediumhårt material vid namn E.V.A. Exempelvis, någon som använder FootActive på jobbet och bär inläggssulor 8 timmar om dagen och går och står väldigt mycket bör byta ut dem åtminstone var 12e månad.

Många av våra kunder äger mer än ett par FootActive, så de behöver inte föra över dem från sko till sko varje dag. Om man äger mer än ett par FootActive innebär det att produkten kommer hålla dubbelt så länge.

Hur tar jag hand om mina FootActive inläggssulor? Kan jag lägga dem i tvättmaskinen eller torktumlaren?

Du kan tvätta dina FootActive sulor för hand i varmt vatten med tvål. Kör dem inte i tvättmaskin eller torktumlare!

Orsakar FootActive inläggssulor smärtor i fot eller hålfot? Tar det lång tid att vänja sig vid dem?

FootActive® inläggssulor är rätt flexibla och bör inte orsaka fotsmärtor eller irritation. Å andra sidan finns det personer som inte är vana vid ett starkt hålfotsstöd och de behöver en viss tid för att vänja sig vid produkten. Detta är anledningen till att vi rekommenderar att man ”går in” sulan genom att bära den endast 1 timme de första dagarna och sakta öka tiden du använder den tills de känns 100 % bekväma. För personer med känsliga fötter erbjuder vi en mjuk sula – FootActive Sensi. Den här inläggssulan tar väldigt kort tid att vänja sig vid och passar de flestas fötter!

Vilka typer av skor passar FootActives inläggssulor i?

Det finns en FootActive-modell för varje typ av sko. Från löparskor till arbetskängor till modeskor för kvinnor, inklusive sandaler.

Vår mest populära modell är fullängdssulan FootActive Comfort, som passar i de flesta skor med snörning, sportskor och arbetskängor. ¾-modellen FootActive Casual passar i skor som träs på foten med väldigt låg eller helt platt klack. Smala skor med hög eller låg klack, inklusive sandaler kan användas tillsammans med FootActive Catwalk inläggssula.

En platt vid sandal kan användas tillsammans med FootActive Casual. Vi kan skicka med en vidhäftande tejp för att “låsa” sulan på plats i sandalen så den inte rör på sig under gång.

Hur kan FootActive ortopediska inläggssulor hjälpa både höga och låga fotvalv?

Biomekaniska fotsmärtor orsakas generellt av att man antingen rullar inåt på foten för mycket (överpronation) eller att foten rullar inåt för lite (supination). Överpronerare har ett lågt eller platt fotvalv, supinatorer har ofta ett högt och “styvt” fotvalv.

Överpronation är väldigt vanligt – det påverkar över hälften av Sveriges befolkning – och det orsakar överbelastning i muskler och leder eftersom en inåtrullande fotposition är en väldigt ineffektiv position för våra fötter att arbeta i. Å andra sidan är en viss mängd pronation nödvändig för att dämpa stötarna när man går.

Om man inte har tillräckligt med inåtrullning leder det till att en ökad mängd kraft, och stötar leds upp genom fot, knä, höft och ländrygg. FootActive inläggssulor hjälper till att kontrollera överpronation genom ett starkt stöd för hålfoten och en djup hälkopp. Samtidigt dämpas stötarna från gång genom deras mjuka konstruktion och extra häldämpning. Detta gör FootActive ortopediska inläggssulor perfekta för både höga och låga fotvalv. För supinatorer rekommenderas FootActive Sensi och Sports.

Behöver jag använda FootActive i båda skorna, även om jag bara har problem på ena foten?

De flesta människor upplever smärta i enbart höger eller vänster fot (speciellt hälsmärtor), inte i båda fötterna. Om så är fallet, var vänlig notera att du kommer behöva bära inläggen i bägge skorna. Anledningen till detta är att om du bara bär inlägget i en sko kommer det att sätta kroppen ur balans och få dina höfter att hamna ur sitt rätta läge, vilket kan leda till smärtor i höft och ländrygg. Använd därför produkten i bägge skorna.

Hur vet jag att FootActives inläggssulor kommer fungera för mig?

Genom åren har FootActives inläggssulor hjälpt tusentals personer i Australien genom ge en befrielse från vanliga fotproblem såsom hälsmärtor, smärtor i främre delen av foten, smärtor i Achillessenan etc. FootActive är ett australienskt företag, men vi distribuerar våra produkter i andra länder som Sverige, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Danmark, Finland, Norge etc. I Storbritannien har FootActives produkter blivit godkända av NHS (National Health Service) och inläggssulorna används på NHS-sjukhus över hela Storbritannien.

Även om vi inte kan bedöma en individs situation eller specifika problem är vi säkra på att vår produkt kommer vara till hjälp för dig genom att reducera eller eliminera ditt problem och minska dina smärtor.

Vi erbjuder dig att prova FootActives ortopediska inläggssulor i 30 dagar. Om du upptäcker att de inte har levt upp till sina löften, kan du helt enkelt skicka tillbaka dem till oss för återbetalning av din inköpskostnad.

När bör jag söka professionell hjälp för mitt fotproblem?

Den vanligaste orsaken till fotproblem är biomekaniska faktorer, å andra sidan kan fotsmärtor ibland orsakas av problem med blodflödet, virala sjukdomar och malign beskaffenhet. Om dina problem inte reduceras genom användande av FootActive efter 90 dagars användning rekommenderar vi att du kontaktar din lokala fotspecialist eller allmänläkare.