Shin splints (benhinneinflammation): orsaker och behandling

Benhinneinflammation är en vanlig skada som drabbar idrottare som sysslar med sport där löpning förekommer eller annan fysisk aktivitet. Detta tillstånd kännetecknas av smärta i nedre delen av benet mellan knäet och vristen.

Shin splints är olika typer av smärtor som uppstår längs med skenbenet eller tibia. Det är vanligast bland löpare och idrottare, professionella dansare och militärer. Känd i den medicinska sfären som benhinneinflammation, påverkar denna sjukdom ofta idrottare som har intensifierat eller modifierat sin träning.

Även om shin splints kan orsaka tillfällig orörlighet, finns det flera behandlingsalternativ. Det vanligaste är att kyla ner de drabbade områdena samt vila och andra egenvårdsåtgärder. Bra skor och ortopediska inläggssulor lindrar smärta och spänningar.

Symtom på benhinneinflammation

Benhinneinflammation ger smärta/ömhet på insidan av skenbenets nedre hälft. Smärtan känns ofta i början bara efter aktivitet men så småningom också under aktiviteten och tillslut hindrar smärtan utövande av aktiviteten helt. Ibland får man också svullnad eller ojämnheter i smärtområdet.

Vad orsakar benhinneinflammation?

Överansträngning och felaktig pronation under löpning är en vanlig orsak. Även att man landar för hårt på hälen i löpsteget eller under annan idrott. Musklerna på underbenets framsida kan också vara för svaga i förhållande till vaden.

Behandling

Att förhindra Shin split är mycket viktigt, därför är det viktigt för idrottare och löpare på alla nivåer att långsamt bygga upp sin aktivitetsnivå, och att alltid värma upp ordentligt.

När man väl fått beninflammation bör man vila och övergå till träning som inte belastar underbenet, t.ex. simning eller cykling. Vila kan kombineras med kylbehandling eller antiinflammatorisk medicin eller gel att smörja in.

Förebygg problem med

  • Att bära skor med starkt stöd och stoppning.
  • Värm upp och sträck ut dina muskler helt innan du tränar eller att idrottar.
  • Sluta träna eller idrotta om du känner smärta eller obehag i smalbenen.
  • Träna/idrotta aldrig på hårda underlag som betong. Detta kan göra dig mer mottaglig för beninflammation och andra skador.
  • Att förhindra benhinneinflammation är mycket viktigt, därför är det viktigt för idrottare och löpare på alla nivåer att långsamt bygga upp sin aktivitetsnivå, och att alltid ta dig tid för en ordentlig uppvärmning. Var också noggrann med stretching för vad, underben och fotled.
  • Ortopediska inläggssulor har visat sig hjälpa att lindra smärta och spänningar.