Plattfothet, nedsjunkna fotvalv och överpronation

“Pes planus” är den medicinska termen för plattfothet. Den kommer från latin: Pes = fot och Planus = vanlig, plan mark. Några av oss föds med detta men för flertalet av oss sjunker/kollapsar det inre/mediala valvet med åldern. Med detta följer ofta överpronation som betyder att foten och fotleden tenderar att rulla inåt och utsätter ankel och underben för överdriven inåtrotation.

Detta är ett ganska destruktivt läge för foten att fungera i, och kan göra att en mängd olika problem uppstår i ben, knän och rygg.

Hur ser överpronation ut?

När vi sitter, är en överpronerad fot helt normalt. I det ögonblick du stiger upp och lägger vikten på fötterna förändras situationen: valven blir lägre och ankeln svänger lite inåt. När du går eller springer läggs mer vikt på fötterna än när du står och överpronationen kommer att bli mer uppenbar. När man går barfota på klinkers eller trägolv blir överpronation mer synligt, jämfört med att gå på matta eller gräs.

Hur påverkar överpronation människor?

Det är viktigt att notera att pronation inte är fel eller dåligt för dig. Faktum är att våra fötter behöver pronera och supinera för att uppnå rätt gångart. Pronation (rullande inåt) absorberar stötar och supination (rullande utåt) driver våra fötter framåt. Det är kroppens naturliga stötdämpande mekanism.

Problemet är överpronation d.v.s. att pronationsrörelsen går för djupt och varar för länge, vilket hindrar foten från att återhämta sig och supinera. Med varje steg, hindrar överpronationen ditt naturliga gångmönster, vilket orsakar en obalans i kroppen och därmed överdrivet slitage i leder, muskler och ligament. Några vanliga fotbesvär i samband med överpronation inkluderar:

Vad orsakar överpronation?

Generellt kan nedsjunkna valv vara ett tillstånd som ärvs från en eller båda föräldrarna. Dessutom kan ålder, övervikt och graviditet orsaka att våra valv kan kollapsa. Att vara på ett arbete som kräver många timmars stående och/eller promenader (t.ex. undervisning, butiker, hotell, inom byggbranschen etc.) bidrar till detta tillstånd, speciellt när man står på hårda ytor som betonggolv. Sist men inte minst kan dåliga skor orsaka att våra fötter rullar in mer än de borde.

Hur man behandlar nersjunkna fotvalv

Platta fötter och nersjunkna valv kan behandlas effektivt genom att bära inläggssulor i dina skor. Ortopediska inläggssulor kan skräddarsys och ordinerats av din fotspecialist (ortopedtekniker), eller så kan du använda en så kallad “pre-made” inläggssula. De flesta människor kräver/behöver inte dyra specialtillverkade inläggssulor mot överpronation, om de inte har ett specifikt medicinsk fotproblem.

FootActive ortopediska skoinlägg har utvecklats för att korrigera överpronation, vilket ger en hållbar, långvarig smärtlindring för många med värk och smärta på ett naturligt sätt. FootActive ComfortCasualNatureNature Plus och Sports är produkter som utmärkt främjar biomekanisk kontroll av foten.

Mina skor slits ut snabbare på utsidan, vad innebär det?

Det är mycket vanligt och helt normalt att skorna slits ut snabbare på utsidan än på insidan. Anledningen till detta är mycket enkel: höfterna är bredare isär än din gångstil (d.v.s. var du placerar dina fötter). Detta innebär att under gång är benen lätt vinklade mot centrum.

Den första delen av skon som berör marken är därför utsidan av skon, aldrig insidan. Detta orsakar ojämnt slitage på skorna och många människor tror att de” går på utsidan av fötterna”. Men det är förstår inte sant. Ingen person går på utsidan av fötterna. Foten kommer att landa på utsidan för mindre än en sekund och sedan kommer den att börja rulla inåt för att få full kontakt med marken.

Vad som sedan händer är antingen:

  1. Foten förblir platt och rak på marken och förbereder sig för framdrivning (= normal gång).
  2. Foten fortsätter att rulla inåt och valven faller (= överpronation).

Så både människor med en normal gång, liksom de som överpronerar, kan visa stort slitage på utsidan av sina skor, som faktiskt inte har någon väsentlig betydelse.

Högt fotvalv (Pes Cavus)

Pes Cavus är motsatsen till Pes planus (plattfot), och det innebär att foten är mycket hård, med en hög och styv båge (valv). Under promenader finns det ingen naturlig pronation-supination rörelse, foten håller sig helt enkelt stel (supinated) hela tiden. Mindre än 5 % av befolkningen lider av detta tillstånd. Några av dessa människor kan visa ojämnt slitage på sina skor.

Personer med ett Pes Cavus-tillstånd kräver en mjuk stötdämpande fotbädd för att förse dem med stötdämpning. T.ex. kan FootActive Sensi användas för stela, supinerade fötter, eftersom det ger utmärkt dämpning.

För personer med överpronation rekommenderas FootActive ComfortCasualNatureNature Plus eller Sports.