Vad orsakar Severs skada?

Orsaken till hälsmärta hos barn är oftast ett tillstånd som kallas calcaneal apophysitis, som drabbar normalt barn mellan 8-15 år. Allra vanligast är det bland idrottande barn mellan 10-12 år..

Att ha ont i hälarna är mycket vanligt hos växande barn. Hos barn är hälbenet (calcaneus) inte fullt utvecklad förrän vid ca 16 års ålder. Under det att skelettet växer är denna del inte helt stabil, den del som ligger på baksidan av hälen (apofysis) är mjukare för att tillmötesgå tillväxten. Teorin är att orsaken till Severs skada är mekanisk överbelastning i hälen orsakad av repetitivt kompressionstryck och upprepad dragkraftstress på hälbenet från vadmusklerna genom hälsenan. Denna stress på hälbenet kommer framförallt vid idrotter med mycket löpning och hopp.

Barn och ungdomar som deltar i fotboll, löpning, innebandy, handboll eller basket är särskilt utsatta.

Idrottande på hårt underlag och användande av skor med dålig stötdämpning i sulan bidrar till överbelastning.

Överpronation kommer också att öka belastningen på tillväxtplattan i hälen och är därför en viktig och stor bidragande orsak till hälsmärta hos barn.

Severs skada - Hälsmärta hos barn

Behandlingsalternativ för barn med ont i hälarna

Beroende på diagnos och svårighetsgraden av smärta, finns det flera behandlingsalternativ: Prognosen är god att med åldern läker den ut av sig självt. Efter 16 års ålder då tillväxtzonen stabiliserats ses oftast inga besvär.

  1. Vila, minska aktivitet: ditt barn ska minska eller avbryta någon aktivitet som orsakar smärta, till exempel sport och löpning. Detta kan vara ett svårt val, eftersom barn är normalt ganska envisa i jakten på sina favoritintressen.
  2. Var noga med att alltid använda bra uppbyggda skor.
  3. Se till att ditt barn gör stretchingsövningar innan träning. Detta kommer ofta att minska stressen på fascian och lindra hälsmärtan för ditt barn.
  4.  Ortopediska skoinlägg. FootActive Kids inläggssulor gjorda för barn kommer att bidra till att stödja foten ordentligt, och bidra till att förhindra överpronation eller felaktig gång genom att stödja ditt barns fot i en korrekt biomekanisk ställning.
    För äldre barn är FootActice Comfort ett bra alternativ. Idrottande barn kan även använda FootActive Sports eller FootActive Football.

Tveka inte att boka en tid med en fotspecialist, om ditt barns häl- och fotsmärta kvarstår.