Vad är en hälsporre?

Plantar fasciit är latin för inflammation i plantar fascia. Denna sena bildar hålfoten, börjar vid hälen och slutar i trampdynan. Plantar fasciit är ett ihållande och smärtsamt tillstånd. Vissa människor kan ha haft hälsporre under en lång tid, men utan att känna smärtan tills en dag då smärtan plötsligt verkar “komma ur intet”.

Symptom

Hälsporre kännetecknas av en skarp smärta under hälen som är som värst när man kliver upp från sängen på morgonen eller när man ställer sig upp efter att ha suttit ner under en tidsperiod. När man gått ett tag minskar ofta smärtan och omvandlas till molande värk. Sportaktiviteter, att springa eller gå långa sträckor gör tillståndet värre. I vissa fall kan man få en svullnad runt hälen.

Vilka är de främsta orsakerna?

Orsaken till hälsporre är alltför stor belastning på plantar fascian under en lång tid, på grund av olika faktorer. Dessa faktorer inkluderar felaktig gångart, övervikt, åldrande eller att man står och arbetar länge på hårda golv. Det är oftast en kombination av några av dessa faktorer som kommer att utveckla en hälsporre.

Vem berörs?

Alla kan drabbas av hälsporre, dock är vissa grupper mer utsatta. Plantar fasciit är en gemensam nämnare. Människor som går mycket är mycket mer benägna att få hälsporre, samt golfare och tennisspelare. Överviktiga människor löper också större risk för hälsporre eftersom fötterna inte är konstruerade för att bära med sig extra vikt. Som ett resultat av att ligamenten under foten står under ständig stress, kommer det oundvikligen att leda till fotproblem.

Vad kan du göra?

Vid hälsporre är vila viktigast. Aktiva sporter, löpning, långa promenader etc. bör undvikas till att börja med. Vila (eller minskad aktivitet) är avgörande för att göra det möjligt att dämpa inflammationen.

Dessutom kan du använda isförpackningar (placerade på hälen i 5-10 minuter) för att “kyla ner” det inflammerade området. Du kan ta anti-inflammatorisk medicin eller smörja in anti-inflammatorisk kräm för att minska inflammationen. Dessutom finns det några enkla övningar som bör göras dagligen för att lindra hälsporresmärtan.

Ortopediska behandling för hälsporre

Ovanstående åtgärder ger bara tillfällig lindring. Hälsporre kan också behandlas genom att bära ortopediska skoinlägg inuti skon. Ortopediska skoinlägg är utformade för att korrigera felaktig fotställning, särskilt överpronation (rullande inåt i foten och kollaps av bågarna). Överpronation är ett mycket vanlig tillstånd, som berör minst hälften av befolkningen. Det är en stor bidragande orsak till hälsporre.

FootActives ortopediska inläggssulor är mycket effektiva i att korrigera foten till sitt naturliga läge. Genom att stödja valven ordentligt och förhindra överpronation, är plantar fascia under mycket mindre belastning och stress jämfört med en fot som inte stöds. Mindre belastning på ligamenten innebär mindre belastning på hälbenet, vilket gör att inflammationen kan läka snabbare. Förutom behandling med inläggssulor rekommenderar de flesta fotspecialister och sjukgymnaster en serie övningar för att göra ledband i fötter och ben längre och mer flexibla. Detta i sin tur bidrar till att minska belastningen på plantar fascia.

Rekommenderade FootActive-inläggssulor för hälsporre

För slip-on skor (utan snörning) är FootActive Casual/FootActive Nature lämpligast. För snörskor, arbetsskor och stövlar rekommenderar vi fullängdsmodellen FootActive Comfort/FootActive Nature Plus.