Smärtor i främre delen av foten – Ont i trampdynan

“Smärta i trampdynan” är mycket vanligt hos kvinnor som har trånga modeskor med hög eller medelhög klack, men det kan också uppstå när du går i vanliga, platta skor. Lika många män lider av denna fotåkomma, ofta ett resultat av att vara på fötterna för många timmar i arbetsskor eller stövlar.

Lyckligtvis är detta ett tillstånd som kan behandlas. Med rätt FootActive inläggssulor, kommer den smärtsamma känslan av “brännande bollar” i dina fötter bli bättre, och gör att du kan bära dina höga klackar, njuta av din löprunda, eller helt enkelt göra ditt arbete smärtfritt igen!

Symptom på metatarsalgia

Metatarsalgia beskrivs ofta av de drabbade som en skarp eller brännande smärta under trampdynorna på fötterna. Ibland är smärtan närvarande i området kring den andra, tredje eller fjärde tån. Smärtan blir värre när du står, går eller springer och förbättras med vila. Vissa människor har en känsla av att det finns en sten i sin sko, eller som att gå på grus. De flesta drabbade rapporterar att gå barfota ofta är alltför smärtsamt.

Att gå i högklackat eller arbeta i stövlar utan dämpning under långa perioder leder ofta till smärtsamma, “brännande trampdynor”. För vissa kan denna smärta upplevas inifrån bara sekunder efter att man satt på sig skorna.  

Orsaker till fotsmärta i modeskor och högklackat

När du bär höga klackar, är ca 70-80 % av din kroppsvikt flyttad framåt till trampdynorna av dina fötter. När detta händer, sjunker framfotsbenen/metatarsalbenen och omliggande ligament försvagas. Hela framfotsstrukturen kommer att kollapsa och i sin tur leda till övertryck och friktion under trampdynan.  

Orsaker till smärta i trampdynan i vanliga skor

Det finns ett antal orsaker till denna typ av smärta i vanliga, platta skor, till exempel löpning, idrott, eller att gå långa sträckor. Stående under långa perioder i hårda skor och stövlar kan orsaka smärta. Detta tillstånd är därför ganska vanligt hos personer som arbetar inom polis, militär, säkerhet, jordbruk, undervisning, hantverk etc. Övervikt kan också spela en roll, eftersom det medför alltför stort tryck på fötterna.

Många faktorer med yttre påverkan kan också bidra till tillståndet. Biomekanisk forskning har visat att den vanligaste orsaken till metatarsalgia är ett tillstånd som kallas överpronation.

För att förstå problemet med överpronation, låt oss först ta en titt på anatomin hos den mänskliga foten …

Våra fötter består av 26 ben, som hålls samman genom ett nät av muskler och ligament. Foten ska inte vara platt, utan två valv håller upp foten på mitten: det längsgående valvet (eller vrist) löper längs foten från häl till tå och det tvärgående valvet som löper över foten.

Fem metatarsalben löper från mitten av foten till tålederna. Överpronation innebär att det långgående valvet kollapsar och fotleden rullar inåt, varje gång foten landar på marken. En vanlig bieffekt av överpronation är övertryck på metatarsalerna, vilket i sin tur leder till att de tvärgående valven sänks eller komprimeras. Strukturen i framdelen av foten blir kraftigt försvagad, vilket orsakar smärta i trampdynan.

Att använde hårda, platta skor och gå på hårda ytor såsom betong, trottoarer, klinkergolv och liknande ytor kommer att göra problemet ännu värre.  

Skoinlägg med pelott – anpassade för metatarsalgi

Helt nytt i vårt sortiment: Pelottsula för att avlasta framfoten. Pelotten är en liten kudde precis bakom trampdynan som lyfter upp det främre tvärgående fotvalvet. Många orsaker till framfotssmärtor beror just på att detta tvärgående fotvalv har sjunkit ner, vilket både ger en ökad påfrestning på metatarsalbenen, och kan orsaka nervknutor som Mortons Neurom. Peltottsulan Metatarsalgia lyfter ett nedsjunket främre fotvalv och ger ett metatarsalstöd som återställer fotens naturliga skelettstruktur.

Metatarsalstöd
Pelottsula Mortons
Avlastande pelott

Behandling och smärtlindring för modeskor och högklackat

För de kvinnor som älskar att bära modeskor, kan FootActive hjälpa. Våra Catwalk-sulor återställer den biomekaniska balansen, stödjer dina fotvalv och metatarsalben. Din vikt fördelas jämnt över hela foten istället för på framfoten, Catwalk-sulor förhindrar högt tryck och friktion i trampdynan. Resultatet blir att smärtan och den brännande känslan kommer att bli bättre – särskilt under längre perioder av stående eller gående.

Vi älskar att höra från våra kunder, och bland vår favorit är beskrivningen av att använda FootActives sulor i högklackat, är att det känns som om man går i lågklackat eller platta skor!

Fotsmärtan är inte bara begränsat till kvinnor som använder modeskor. Män och kvinnor drabbas även av problem med smärta i normala och platta skor.  

Behandling av fotsmärta i platta skor

Minimera alla promenader eller stående, där så är möjligt. Använd också stödjande skor och tillämpa is/coldpack på natten i ca 5-10 minuter för att kyla ner inflammationen. Upprepa efter ca ½ timme. Ta bort överflödiga förhårdnader (om sådan finns) med en pimpsten eller besöka en fotvårdsspecialist för att få det professionellt borttaget.

Ortopediska skoinlägg kan vara mycket effektiva för att behandla din fotsmärta, de kommer att ge nödvändig biomekanisk korrigering och förhindra överpronation.

FootActive Comfort/FootActive Nature Plus inläggssulor kommer att effektivt stödja det längsgående valvet och korrigera rätt dina fötter och vrister. Viktigt är att våra sulor också har en metatarsalhöjning till stöd för det tvärgående valvet. Det minskar avsevärt tryck och friktion på foten och FootActives inläggssulor ger en långsiktig lindring av smärtor i trampdynan.