Achilles tendinit – hälseneinflammation

Achilles tendinit - Hälseneinflammation

Hälsenan är den längsta senan i kroppen och ansluter hälbenet till vadmusklerna, bakom fotleden.

Achilles tendinit-smärta är fokuserad precis ovanför baksidan av hälen, och orsakar ofta extremt tighta vadmuskler. Drabbade rapporterar att området är ömmande vid beröring, och enkla promenader kan orsaka smärta vid varje steg.

Vad orsakar Achilles tendinit?

Ihållande påfrestning på hälsenorna orsakar irritation och inflammation som gör ont.

I vissa svåra fall kan detta orsaka att senan brister!

Kronisk överansträngning kan bidra till förändringar i hälsenan också, vilket kan leda till degeneration och förtjockning av senan. Tighta vadmuskler är en annan orsak, så glöm inte att värma upp innan träningen!

Den vanligaste orsaken till detta tillstånd är överpronation. Eftersom fötterna överdrivet rullar inåt, är det nedre benet tvingat att rotera inåt, och sätter högt tryck på vadmusklerna.

Vadmusklerna är anslutna till hälsenan som kallas “den svagaste länken”. Denna sena blir överansträngd, vilket leder till irritation och inflammation.

Behandlingsalternativ – Vad du kan göra

Använd FootActive inläggssulor för att förhindra överpronation. Genom att bära inläggssulor kommer belastningen på Achilles att minska avsevärt, vilket ger senorna en chans att läka. Inläggssulor förhindrar även att situationen förvärras, vilket minskar risken för senbristning.

Förutom att bära ortopediska sulor för att förhindra Achilles tendinit eller tendinopati, är det starkt rekommenderat att försiktigt sträcka hälsenor och muskler innan du deltar i någon fysisk aktivitet, som löpning eller annan sportaktivitet. Utför stretchingsövningarna långsamt och försiktigt, sträck till den punkt där du känner ett märkbart drag, men inte smärta.