Inläggssulor för sport och löpning

Användandet av ortopediska innersulor (eller ortoser) har blivit vanligare under de senaste 10 åren. De flesta professionella atleterna har numera inläggssulor, speciellt långdistanslöpare. Idrottsskador innebär ofta muskuloskeletala skador på leder, skelett, senor eller ligament. Det huvudsakliga målet med inläggsulor är att förbättra funktionen av den skadade eller utsatta kroppsdelen och att underlätta upprätning av kroppen genom att stödja rygg, leder, muskler samt ledband och senor.

Inläggssulor rekommenderas efter diagnos av en läkare, fotspecialist, ortoped, sjukgymnast eller kiropraktor. I vissa fall kan gånganalys användas för att bestämma graden av pronation och supination, viktfördelning, onormala tryckpunkter etc.

Det är viktigt att veta att ditt gångmönster är normalt och att du inte lider av överpronation eller andra avvikelser i rörelsemönstret. Om du gör det kommer det att orsaka ett överskott av spänningar och belastningar på dina muskler, leder och ligament. Oavsett hur mycket pengar du spenderar på löparskor så är de inte designade för att korrigera överdriven pronation, vilket ofta påstås av de stora sportskotillverkarna.

Vanliga skador och besvär för vilka inläggssulor kan vara användbara

De vanligaste sport- och löparskadorna där överpronation kan spela en stor roll är: Plantar fasciit (hälsmärtor/hälsporre), Achilles tendonitisbenhinneinflammation och löparknä. I alla dessa förhållanden kan inläggssulor vara till hjälp vid behandling såväl som förebyggande av smärta och skada.​

Typer av ortopediska inläggssulor

Generellt kan man säga att det finns två typer av ortopediska inläggssulor: skräddarsydda (på recept) och färdiga, “off-the-shelf”-sulor. Skräddarsydda inläggssulor är bara tillgängliga från fotspecialister och vissa sjukgymnaster. Skräddarsydda inläggssulor kan kosta allt från 1000 SEK till 2500 SEK per par. På grund av kostnaden och tidsfaktorn samt det faktum att inte alla behöver skräddarsydda inläggssulor så använder fler och fler människor nu färdiga inläggssulor. Huvuddelen av vårdpersonalen kommer endast använda skräddarsydda inläggssulor på recept för patienter med allvarliga biomekaniska störningar. För människor med generell överpronation så ger en färdig inläggssula tillräckligt med stöd och biomekanisk kontroll.

Det bör dock noteras att inte alla ortopediska skoinlägg är lika. Idag finns det ett stort utbud av inläggssulor, fotbäddar och hålfotsinlägg tillgängliga men få av dessa produkter har riktiga ortopediska egenskaper, d.v.s. en djup hälkopp, starkt hålfotsinlägg och inbyggd metatarsalhöjning. De flesta av dessa produkter är gjorda för dämpning och komfort och ger inte någon verkligt biomekaniskt stöd.

FootActive Sports

FootActive Sports är en ortopedisk inläggssula med ett fast fotvalvsstöd och andra biomekaniska egenskaper. Om du är en löpare, atlet eller (terräng)fotgängare så är den här sportsulan den rekommenderade inläggssulan för dig. Sulan lämpar sig för de flesta typer av sportskor, t.ex. jogging/löparskor, tennis-, basket-, handboll- och innebandyskor etc. Även walkingskor och vandringskängor, arbetsskor och de flesta vanliga promenadskor inkl. stövlar.

Produkten är gjord av mjuk dämpande P.U. och gel, inkapslade av ett hårdare plastskal för att ge en utmärkt biomekanisk kontroll.

Produktdetaljer & fördelar med Sports:

 • Fullängds sportinläggssula av hög kvalitet utvecklad av australiensiska fotspecialister
 • Korrigerar överpronation, nersjunkna fotvalv och plattfothet
 • Designade för att passa i löparskor, promenadskor, tennis-, golf-, handbolls- och innebandyskor. Passar även i vandringskängor, walkingskor och boots, samt arbetsskor och stövlar
 • Gjord av hållbar och dämpande P.U. och fast yttre skal av TPU-plast
 • Stötdämpande gel-häl och framfotsstoppning
 • Djup hälkopp, starkt fotvalvsstöd och inbyggd metatarsahöjning
 • Inlägget kan trimmas med vanlig sax för bättre passform

FootActive UltraLite

FootActive UltraLite är speciellt framtagen för sportaktiviteter där inläggssulans vikt har betydelse, t.ex. löpning och friidrott. UltraLite väger endast 40 gram per sula men ger dig ändå bra stöd för fotvalven och maximal dämpning tack vare fjädrande kuddar i häl och framfot.

Produktdetaljer & fördelar med UltraLite:

 • Ultralätt högteknologiskt material
 • Ytskikt i material som andas och med silverjonteknik
 • Effektivt stöd för fotvalvet tack vare specialutvecklad biomekanisk teknik
 • Mjukt stöd för hälen och metatarsalbenen
 • Vadderade kuddar under häl och framfot för maximal dämpning
 • Flexibel och fjäderlätt (ca 40 gram per sula)
 • För löparskor, träningsskor och walkingskor
 • Utvecklad av australiensiska fotspecialister med den senaste tekniken och innovativt material